לגלות את השמחה
- זהר פז
- Mar 14
- 4 min read
אחד הסודות של חג הפורים טמון בגילוי השמחה. ההבנה שהשמחה איננה רק תגובה לאירועים חיוביים שמתרחשים בחיינו, ולא רק תוצאה של פעולה אקטיבית שנעשית על מנת לעורר את הרגש הזה. השמחה, למעשה, היא פרי של הקשבה פנימית והבנה עמוקה של עצמנו ושל המציאות שסובבת אותנו. כאשר אנחנו בוחרים להקשיב באמת למי שאנחנו ולהיות ערים לאמיתות שמסתתרות בתנאים הבלתי צפויים של החיים, השמחה מתגלית במקומות ובזמנים הכי לא צפויים.

חג של הסתר וגילוי
חג פורים הוא חג של הסתר וגילוי. מגילת אסתר, הנקראת בפורים, מגלה לנו את סודות השמחה. המילה מגילה, מלשון גילוי וגם מלשון גילה (שמחה), מגלה לנו תובנות עמוקות לגבי המקור הפנימי העמוק של השמחה חסרת הגבולות. ואסתר, מלשון הסתר, מצביעה על הדברים הנסתרים שאנו מתקשים לראות, להבין ולקבל. דווקא אותם דברים נסתרים, שלעיתים גורמים לנו לאבד את השמחה, הם גם אלה שיכולים לגלות לנו אותה.
אסתר ומרדכי הם הדמויות המרכזיות במגילה, כל אחת מהן מבטאת דרך שונה שגורמת לאדם לאבד את השמחה וגם את הסוד שמסייע לנו לגלותה מחדש.
אסתר, ששמה האמיתי הדסה, מסתירה את זהותה היהודית, לפי דרישתו של דודה מרדכי. באופן זה אסתר מייצגת את הכחשת הזהות והביטול העצמי של האדם מול דרישות חיצוניות והתמודדויות פנימיות עם הפחד להיות מי שהוא באמת. החשש מדחייה חיצונית וההימנעות מחשיפה מביכה מובילים אותו להסתתר מאחורי מסכה ולהתאים את עצמו לתדמית חיצונית.
תדמית זו, המונעת מפחד או מבושה, מונעת ממנו להתחבר לעוצמות הפנימיות שבו. מתוך מקום זה, השמחה אינה יכולה להתגלות. שמחה אמיתית מתאפשרת דווקא כשאדם מכיר בזהותו, רואה את היופי שלו, את העוצמות שבו ואינו פוחד לבטא את האור הייחודי שלו.
כאשר אדם מאמץ דמות שאינה בדיוק מי שהוא, הוא מתרגל אליה, ולכן החזרה אל זהותו האמיתית עלולה להרגיש לא נוחה ומביכה. כאן בא התרגול של חג פורים לעזרתנו: הדמות שאליה אנו מתחפשים והמסכה שעל פנינו, מאפשרים לנו לחשוף צדדים נסתרים באישיותנו – כאלה שלרוב אנו נמנעים מלהראות. דווקא ההסתתרות מאחורי הדמות התיאטרלית או המסכה משחררת אותנו, והופכת את החשיפה לקלילה, משמחת ופותחת את הלב.
מרדכי, בניגוד לאסתר, אינו מסתיר את זהותו היהודית ואף נקרא בפי כל "מרדכי היהודי". הוא אינו מסכים לפעול בניגוד לאמונתו ולצו מצפונו, ולכן סרב לכרוע ברך לפני המן. בכך הוא עורר עליו, ועל כל היהודים, את חמתו של המן. "מרדכי", מלשון, "מר" ו"דכי", מייצג את המרירות והדיכאון, אך גם את הדרך להתגברות עליהם. הייאוש אינו נובע מהמציאות עצמה, אלא מהאופן שבו אנו מפרשים אותה. כאשר אנו שוקעים בייאוש, אנו מכבים את האנרגיה הפנימית שלנו, בעוד שהתמודדות נכונה מאפשרת לנו לגלות כוחות שלא הכרנו.
הסבל, גם כשהוא קשה, אינו חסר תכלית. למרות הכאב, ניתן למצוא בו הזדמנות לצמיחה. גם כאשר איננו מבינים את התמונה המלאה, כל משבר טומן בחובו אפשרות לחיזוק הכוחות ולמציאת אור, אפילו במצבים החשוכים ביותר. כאשר התפיסה שלנו משתנה ואנו מבינים שהחיים אינם פועלים נגדנו, אלא בעדנו, אנו יכולים למצוא בכל מצב את הטוב ולגלות אור גם בתוך החשכה.
להחזיר את האמונה
שמחה אמיתית היא שמחה שנובעת מהכרה בטוב, ולא רק מהדברים הטובים שקורים לנו. אנו מאבדים את השמחה כאשר אנו מאבדים את האמונה בעצמנו ובחיים. אנו תולים את השמחה בגורמים חיצוניים, כמו מראה, מעמד או ממון, ואיננו מבינים שהיא תלויה ביכולתנו לקבל את עצמנו ואת המציאות כפי שהיא.
היכולת לזהות ערך ומשמעות גם ברגעים קשים, ולא רק בזמנים טובים, מחזירה לנו את האמונה בכוחותינו ובמהות חיינו. בדומה לילד שחווה כאבי גדילה משום שגופו מתפתח במהירות, גם אנו יכולים להבין שהכאב הוא שלב הכרחי בדרך לצמיחה אישית.
האמונה בעצמנו היא הבסיס לשמחה. כאשר אנו מאבדים את האמונה הזו, אנו מסתתרים מאחורי זהות כוזבת ומאבדים את הקשר עם השמחה הפנימית. לעומת זאת, כאשר אנו מאמינים בעצמנו ונותנים לעצמנו חופש להיות מי שאנחנו באמת, השמחה הופכת טבעית וזורמת.
האמונה בחיים חשובה לא פחות. כאשר אנו מאמינים שהחיים בעדנו, אנו יוצאים מהתודעה ההישרדותית ונפתחים להזדמנויות חדשות. החיים, על אף אתגריהם, הם פלא גדול. כאשר אנו מכירים בכך ומאפשרים לעצמנו להיפתח אליהם, אנו מגלים את הטוב הטמון בכל מצב. מתוך גישה זו אנו מוצאים את הכוחות ואת השמחה להתמודד עם כל אתגר שניצב בדרכנו.
להעיר את השמחה
מצוות החג הן תרגול מעשי, המאפשר לנו לעורר בתוכנו את השמחה. לחג ארבע מצוות שלהם היבטים מעשיים ורוחניים עמוקים, ובאמצעותן ניתן לעורר את השמחה בכל הרמות – רוחנית, תודעתית, רגשית ומעשית.
קריאת המגילה
חושפת אותנו להבנה עמוקה של עצמי ושל החיים ומאפשרת לנו לגלות את מה שנסתר. זו התעוררות של המודעות להבנה העמוקה. וההבנה לכשעצמה גורמת לנו שמחה.
סעודת פורים
המשתה הוא הזמן שבו אנו משחררים את השליטה, את חשיבת היתר והאמונות המגבילות, שמונעים ממני להיות מי שאני וליהנות מהחיים. זה זמן לחגוג, להתחפש, להשתטות, להתבשם ביין, להוריד את המסכות ולתת לסודות להתגלות.
משלוח מנות איש לרעהו
משלוח מנות איש לרעהו הוא נתינה גלויה בין אדם לחברו, המעוררת שמחה מעצם הנתינה, ההדדיות והקשר הנרקם בין הנותן למקבל. זוהי נתינה שמבטאת נדיבות ושפע, מחזקת את הקשרים החברתיים ומשמחת את המקבל ואת הנותן. לעיתים גם אנו זוכים לקבל משלוח מנות בתמורה, אך עיקר השמחה נובעת מעצם הנתינה, מהיכולת לשמח אחרים ומהקשרים המתהדקים בזכותה.
מתנות לאביונים
מתנות לאביונים הן ביטוי לנתינה טהורה, הנעשית בצנעה ומתוך חמלה אמיתית והבנת צרכי הזולת. זוהי נתינה שאין בה ציפייה להכרה או לכבוד, אלא נובעת מרצון טוב ומלב רחב. הידיעה שאף אחד לא נשאר לבד ושהתרומה מאפשרת לאחרים לחגוג בשמחה את החג מרוממת ומשמחת את הלב ומעניקה עומק ומשמעות לחג.
...
לסיכום
חג פורים הוא חג של היפוכים – מהסתרה לגילוי, מיגון לשמחה, מחושך לאור. הוא מלמד אותנו כי דברים נסתרים טומנים בחובם את האפשרות להיפוך ולשינוי תודעתי ורגשי. תהליך זה מסייע לנו להבין את המציאות לעומקה, לבטא את עצמנו בחופשיות ולהתחבר לאחרים, ובכך הוא מעורר בליבנו שמחה אמיתית.
פורים מזכיר לנו שהשמחה אינה תלויה בנסיבות חיצוניות, אלא בחיבור שלנו לעצמנו, לאחרים ולגישה שלנו לחיים. כאשר אנו מוכנים להסיר את המסכות שמסתירות את מי שאנחנו, ולפוגג את המסכים שבתודעתנו שמסתירים את האור הטמון גם ברגעים החשוכים ביותר, אנו מגלים מציאות משמחת, מעצימה ומרוממת לב.
מאחלת לכולנו לגלות את שמחת הלב ולתת לה להעיר ולהאיר את ליבנו.
חג פורים שמח

Comments